Jeg har blitt ”tagget” av Jill og det betyr at jeg må svare på fire spørsmål om mitt forhold til bøker… Det gjør jeg mer enn gjerne og håper at Jill ikke blir skuffet over mine svar.
Hvor mange bøker jeg eier? Tja, det er jo ikke ett tall man går rundt med i hodet sånn hele tiden. Eller, kanskje noen gjør det. Men jeg er ikke sånn. Hvordan nå det er. Jeg har vel, etter min mening, akkurat passe mange bøker. Spør du den jeg deler bokhyller med er det nok litt for mange. Spør du en boksamler er det alt for få. Og hvilke bøker skal jeg telle med? Bare skjønnlitterære bøker? Bare de som er innbundet, og la pocketbøkene stå utalt? Fagbøkene, hører de hjemme i en slik redegjørelse? Frimerkebøkene? Men noen hundre blir det nok. Pluss minus litt for de ulike gruppene. Flest bøker er nok innbundet norsk skjønnlitteratur. Det er de jeg liker å kjøpe. Og lese. Gjerne gå på måfå rundt i en stor bokhandel og titte på alle bøkene som finnes. Bla litt i de som ser interessante ut. Holde de i hånden. Lese om forfatteren på omslaget. Resymeet på baksiden. Se hvilke bøker forfatteren har gitt ut.
Hm, den siste boken jeg kjøpte. Da må jeg grave litt i min hukommelse. Eller gå og titte i bokhyllen, for da faller brikkene lettere på plass. Ja, nå tror jeg jeg fant de. For det blir som regel flere. I og for seg ikke så mange den gangen. Bare to. Men det er jo mer enn en. En dansk og en norsk forfatter. Rødby – Puttgarden av Helle Helle. Ja hun heter faktisk det. Det er litt morsomt bare det. At hun heter det samme både som fornavn og etternavn. Lurer på hva foreldrene tenkte på. Var de bare hjelpeløst fantasiløse eller utsatte de sin lille datter for en ”practical joke” allerede før hun var fylt ett år. Hvordan preget det hennes oppvekst? Ble hun mobbet for det? Jeg ser jo for meg de interessante, men etter hvert ganske kjedsommelige, episodene hun må komme ut for. – Deres navn? - Helle. Helle Helle. – Ja, Helle til fornavn, men de har vel ett etternavn også? – Ja, Helle, i en litt mer irritert tone etter å ha opplevd dette noen hundre ganger før. – Nei, deres etternavn, med ett forundret blikk på den ungen damen som skal sjekke inn på hotellet. – Jo, mitt etternavn er også Helle!, i ett enda litt mer anstrengt tonefall. Er det i slike tilfeller man sender noen velsignede tanker til sine foreldre, uansett hvilken av grunnene over de hadde, og forbannet de for at de ga henne dette morsomme navnet.
Den andre av de to siste bøkene jeg kjøpte var Alt skal vekk av Bård Torgersen. En mørk og fantasifull fortelling fra livets skyggeside.
Den siste boken jeg leste var en novellesamling. Lars Saabye Christensens noveller valgt ut og satt sammen av Roy Jacobsen. Stille lengde. Lars er nok en av mine favoritter. Jeg har lest mange av hans bøker etter at jeg for noen tiår siden ble helt oppslukt av Beatles. Da var jeg like gammel som personene i boken. Det var fascinerende å kjenne seg igjen i noe som var så fjernt, men likevel så nært. Den siste boken jeg hørte var Berlinerpoplene av Anne B. Ragde. På svensk. Sånn er det å leve i utlendighet. Nå leser jeg Buzz Aldrin av Johan Harstad. En historie om den evige toer. Også på svensk.
Å lese bøker flere ganger er ikke meg. Jeg innbiller meg at jeg har så bra hukommelse at jeg kommer til å huske alt andre gang jeg leser boken. Det er ikke sant, for når jeg leste Stille lengde hadde jeg lest nesten alle novellene før, men jeg husket ikke så mange av dem. De var like fascinerende å lese igjen. Men det er kanskje noe annet med romaner. De er kanskje så store at de gjør seg mer bemerket enn en liten novelle. Det er flere knagger å henge minnene på. Likevel er det jo bøker som har gjort inntrykk på meg.
To av de første bøkene jeg leste som gjorde et dypt inntrykk er Salt og Azur. Begge skrevet av Tor Åge Bringsværd. Ungdomsbøker. Science fiction. Ikke fantasy, det har jeg ikke sansen for. Men science fiction i betydningen at man tydeliggjør skjevheter i dagens samfunn gjennom å flytte handlingen til en fjern fremtid med betydelige vitenskapelige fremskritt for så å manipulere skjevhetene, gjerne gjennom invertering, slik at de tydelig trer frem. I en av bøkene møter vi Benji som har en flaggerkatt. Boken har et tydelig miljøbudskap, slik jeg husker det, hvor de kjører rundt i elektriske biler og flyr luftskip. Det begynner å bli mange år siden jeg leste disse, så jeg begynner å lure på hvor mye av dette som er fri fantasi og hva som er fakta. Ikke tør jeg finne fram bøkene heller. Tror ikke det ville vært samme opplevelse å lese de i dag.
Neste varige inntrykk var av en eller annen grunn Villanden. Ibsens skuespill. Pensum på gymnaset. Inklusive visning av gammel svart/hvit film av en eldgammel oppsetting av skuespillet. Min kjæreste på den tiden identifiserte seg veldig sterkt med Hedvig. Faktisk så mye at hun knapt klarte å se hele filmen. Det gjorde jo at jeg også fikk et nærere forhold til innholdet enn jeg nok ellers ville fått. Og innholdet er jo helt i mine baner. Filosofisk. Meningen med livet. Livsgnisten og livsløgnen. Lykke og ulykke.
Sult tror jeg kanskje jeg har lest to ganger. Den er en fascinerende bok. Jeg har også sett en filmatisering, svart/hvit, hva ellers? Det er jo en av disse bøkene man bare må ha lest om man skal kunne hevde at man kommer fra et møblert hjem. Ikke for at det er så viktig for meg, men likevel. Etter å ha lest Sult måtte jeg bare lese mer Hamsun. Viktoria gjorde også inntrykk, men hun kommer nok ikke på fem på topp. Markens grøde orket jeg ikke begynne på. Bondefortellinger er ikke helt min gate.
Som femte og siste bok har jeg ikke klart å velge noen. Det finns mange gode kandidater. Halvbroren, Sorte Mor, Natt til mørk morgen og flere til. Men jeg føler det blir for tannløst. Ordinært. Slottet kunne passe. Det var en interessant bok, men fortjener den en plass på listen. Tror ikke det. Pornopung ville kanskje være som å banne i kirken, så det får jeg la være. Nei, jeg lar den femte plassen stå tom så lenge. Så har jeg en plass å fylle med en av bøkene jeg skal lese i år. Uansett så har jeg jo ikke lest noen tre ganger. Så egentlig er det ingen bøker i min liste.
Når jeg oppsummerer ser jeg at jeg spyr ut tekst. Det er en prestasjon om noen har orket å lese helt ned hit… Og jeg føler meg plutselig så vanlig. Det er jo bestselgere i hele listen. Og jeg som innbiller meg at jeg er noe for meg selv. Kanskje jeg snart må innse at jeg er et gjennomsnittsmenneske. Bare ingen tar livsløgnen fra meg…
tirsdag 20. mars 2007
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
11 kommentarer:
Ja, de livsløynene. Hva er mennesket uten dem? Hva synes du, er Villanden best på film, teater eller i bokform?
Det var en flott liste, du! Ikke på noe vis skuffet, det garanerer jeg, det er heller motsatt. Morsomt og flott skrevet hele veien. Helle Helle, hvilket navn. Jeg slutter nok aldri å overraskes, forundres og begeistres over valg av navn på barn.
Likte også Beatles da jeg leste den for mange år siden, Sult er et must, og etter den satt jeg også med et intenst ønske om å finne mer hamsunsk i samme sjanger. Begynte på flere, men tror jeg stoppet opp med de fleste før jeg nærmet meg slutten. (Det jeg umiddelbart tenker på når jeg hører navnet Hamsun er utrolig nok "Men mainnen e´ jo dau!" August sier det idet han skjærer av en finger på en mann som har dødd i ei myr, August vil ha ringen hans.) Tor Åge Bringsværd har jeg også lest mye av – for en produktivitet den mannen har. Mye bra og mye morsomt.
Likte forresten at du tenkte mest på hva som har gjort inntrykk under punkt fire, og at du der ikke gjorde som meg, henge meg opp i at jeg skal ha lest bøkene flere ganger ... Mitt punkt fire hadde vel blitt noe annerledes om jeg vinklet det slik, så kanskje jeg justerer det ved en passende anledning.
Takk for fin lesning nok en gang. Og du, den utlendigheten – svensk i Norge, eller norsk i Sverige? Regner nok med å få lure på dette fortsatt, men tror, siden du leser norske bøker, at de er lettest å få tak i i Norge, og svaret ligger kanskje der :-)
Jeg syntes også det var interessant å lese, fint at du gjorde mer ut av det enn å bare ramse opp bøker. Liker flere av de du har skrevet opp :-)
Plask!
Jeg henger meg på de andre og syns du har laget en fin liste, og gjort dette på en flott og personlig måte. Min ble litt kjedeligere, men jeg må innrømme at jeg dessverre er alt for lite belest, selv om jeg ønsker at jeg var det. Jeg elsker litteratur for det det er og for at det fins, men bruker så masse energi på å hele tiden skulle lage ting selv istedet for å lese, det er en uvane.
-og livsløgnen er faktisk livsnødvendig...
Jeg takker for beskrivelsen av Villanden som filosofisk. Da vet jeg hvilken av Ibsen som skal bli den neste jeg leser. :-)
Jill: Villanden gjør seg godt som teater, men fungerer også veldig bra som bok. Ikke så lett å velge. Om du ikke har lest Viktoria bør du gjøre det. Det er en søt liten kjærlighetsroman, relativt ulik en del annet Hamsun har skrevet. Forresten artig assosiasjon til Hamsum med det sitatet. Det kan jo være hendig å ha i ermet ved ulike anledninger. Når det gjelder land og nasjonalitet er du nok på feil spor...
Plask: Takk, det var hyggelig å høre. Har ikke kommentert så mye i det siste, men besøker din blogg jevnlig. Magisk bilde av deg og Hr. Darling (tatt på taket med antennen?)
Katrine K: Du er ikke den eneste som ønsker å være mer belest enn man faktisk rekker å bli... Det er mange bøker jeg godt kunne tenke meg å lese, men det var dette med tiden da. Og dette med å skape noe selv er jo bare bra! Der er alt for mange som bare er passive konsumenter.
Spectatia: Det gleder meg hvis min beskrivelse kan få deg til å lese Ibsen! Jeg håper ikke du angrer, men jeg hører gjerne hva du syns når du har lest den.
Jeg er jo Dronningen av Nullkommentering, jeg bare snoker og spionerer i alle blogger og etterlater sjelden spor.
Er ofte innom din blogg også, men noen ganger gjør tekstene dine meg så full av følelser at jeg bare ikke greier å skrive noe.
Så det er jo egentlig en god ting, óg!
Og takk for det med bildet, det stemmer at det er tatt på taket, og vi ser veldig alvorlige men er fryktelig glade og barnslige fordi vi er på et tak :-)
Plask!
Feil spor altså? Hm, nei, da gir jeg opp og venter på at svaret engang vil bli fortalt når det måtte passe seg ... ?
Hm, nå blir jeg også mer og mer nysgjerrig, men har en følelse av at du for tiden er bosatt i Sverige... (pga telia-adressen..?)
Plask: Det var hyggelig å høre. Og jeg blir veldig glad når du skriver at du blir berørt av det jeg skriver.
Jill og Katrine: Det er nok Katrine som har løst gåten... Men det meste av tiden tilbringer jeg nok i cyberspace... ;-)
Da har vi klart å få litt ut av deg, så pussig, i begynnelsen var jeg sikker på at du bodde i oslo, men etterhvert skjønte jeg du ikke gjorde det...
Katrine K: Jeg må begynne å passe meg... ;-) Ikke så lenge siden jeg var i Oslo... Fin by...
Legg inn en kommentar